Dit zijn projecten waar ik trots op ben.
Servicemonteur verwarmingssystemen
Mijn carrière in de energiesector trapte ik af in 2002, toen ik als servicemonteur verwarmingssystemen bij Eneco begon. Terwijl ik storingen verhielp aan cv-ketels bij Eneco-klanten thuis, mocht ik in de avonduren naar school om diverse vakdiploma's te behalen. Na een aantal jaar maakte ik de overstap naar grote ketelhuizen, zoals verwarmingssystemen voor flats, kantoren, scholen en bedrijven. Door mijn achtergrond in electronica kon ik snel uit de voeten met alle regelkasten en besturingen die bij zulke grote ketelhuizen komen kijken.
Teamleider Duurzaam Klimaatbeheer
In 2009 werd ik team-/ projectleider van de afdeling Duurzaam Klimaatbeheer bij Eneco. Deze afdeling was verantwoordelijk voor de zogenoemde 'specials': verkoop, ontwerp, realisatie en service van grote ketelhuizen. Maar ook de allereerste zonnepanelen en warmtepompen van Eneco kwamen bij deze afdeling vandaan. Een vrije en brede rol waar ik veel ervaring opdeed. Ik verkocht ketelhuizen aan woningbouwverenigingen, stuurde vervolgens de engineering voor het ontwerp aan, deed het volledige projectmanagement van de bouw en ontwikkelde tot slot het servicecontract voor onderhoud. Zo heb ik in die tijd periode meer dan 100 ketelhuizen in de regio Utrecht volledig gerenoveerd.
Projectmanager
Na een reorganisatie binnen Eneco, werd ik in 2014 projectmanager. Mijn rol werd daardoor smaller - ik was nog wél verantwoordelijk voor de wekker en portemonnee van projecten, maar niet langer voor verkoop, engineering en werkvoorbereiding. Dat jaar realiseerde ik de plaatsing van 3500 zonnepanelen: op het militair museum in Soest en op alle hoogbouw van de woningbouwvereniging Woonstad in Rotterdam.
Innovatiemanager en uitvinder
Als kind wilde ik al uitvinder worden, zoals te zien is op de foto, waar ik op 11-jarige leeftijd aan de slag ben met een soldeerbout. Een droom die uitkwam, toen ik in 2015 de overstap maakte naar de nieuwe afdeling Innovations & Ventures van Eneco, waar ik innovatiepilots realiseerde. Mijn eerste opdracht was de samenwerking met start-up Nerdalize en de uitvoering van een pilot bij klanten thuis met hun product, een verwarmingselement dat werkt met restwarmte van cloudservers. Daarna volgde de plaatsing van de eerste Tesla Powerwall, een pilot in het monitoren van bestaande warmtepompen en de ontwikkeling van Eneco's enige 'eigen' warmtepomp, de Eneco WarmteWinner®, vanaf het eerste idee tot de volledige marktintroductie. In 2017 heb ik als uitvinder het patent op slimme sturing van stadswarmte in gang gezet, in 2018 het patent op smart perplex en in 2020 het patent op Bufflow.
Comfort as-a-service
In 2017 begon ik daarnaast met de ontwikkeling van Comfort as-a-service. Een propositie, ontwikkeld in samenwerking met woningbouwvereniging Boex, om sociale huurders in een nieuwbouwhuis zorgeloos van warmte te kunnen laten genieten. De huurder krijgt een tot 20 graden verwarmd huis en een douchebundel voor een vast bedrag per maand. Alle risico's van efficiëntie van het systeem zijn daardoor bij de huurder weggenomen. Een tweede electriciteitsmeter bij de klant zorgde voor levering van duurzame elektriciteit van Eneco, direct aan de warmtepomp. Zo behield de klant de vrijheid om een energieleverancier te kiezen voor het verbruik dat niet binnen het abonnement viel. Ik was betrokken van eerste idee tot werkende pilot.
Optimale duurzaamheid, tegen de laagste energiekosten, volledig geautomatiseerd.
Dat is de missie waar we met NOORDERLICHT ventures sinds eind 2019 onvermoeibaar aan werken. Door slim gebruik van technologie kunnen bedrijven en consumenten, met NOORDERLICHT als energieregisseur, iedere dag de optimale balans vinden tussen opwek, opslag en verbruik - op basis van eigen voorkeuren en de uurprijzen op de markt. De automatische aansturing zorgt ervoor dat je duurzaam en kostenefficiënt bezig bent, zonder daar zelf moeite voor te hoeven doen.
Als co-founder richt ik mij binnen NOORDERLICHT op de hardware kant van de technologie. Dankzij de vier werkende use cases - warmtepompen, batterijen, laden van elektrische auto's en opwek van zonne-energie - blijf ik altijd op de hoogte van actuele ontwikkelingen op de energiemarkt. Het 'as-a-service' model zorgt dat we ook in de commerciële benadering innovatief bezig zijn en blijven.
Ook als spreker, schrijver en trainer deel ik graag mijn kennis en enthousiasme over een duurzame toekomst. Druk op de 'play'-knop hieronder om mijn gastoptreden bij de podcast over duurzaamheid van 'Doe duurzaam' te beluisteren, lees de blogs die ik over dit onderwerp op LinkedIn heb geschreven of neem deel aan de cursus 'Artificial Intelligence voor energie' waar ik de host van ben.
Beluister hier de podcast: